luni, 11 iunie 2007

Dimensiunea intelectuală a fotbalului

Fotbalul este un joc între două echipe, numite convenţional echipe de fotbal, care se întrec pe un teren numit tot prin convenţie teren de fotbal. Numărul jucătorilor din fiecare echipă a fost stabilit la 11. Confruntările se numesc partide, şi au ca obiect disputarea unui obiect sferic numit balon. Terenurile sunt mobilate spartan: două porţi, fiecare aparţinând uneia dintre părţi. Majoritatea covârşitoare a practicanţilor acestui joc îşi propun să introducă mingea în poarta taberei adverse, cu excepţia a doi portari, câte unul pentru fiecare echipă, care-şi propune să împiedice realizarea scopului general. Atunci când mingea intră în poartă vorbim convenţional de “gol”. Echipa care are o minge în poartă este tristă, cealaltă este veselă de tristeţea ei. Trei arbitri urmăresc în ce măsură jocul se desfăşoară conform convenţiilor în vigoare.

Paragraful de mai sus epuizează dimensiunea intelectuală a fotbalului (alcătuită dintr-un şir de convenţii). Ce a mai rămas este doar o mare animăleală.

2 comentarii :

  1. Anonim spunea...

    Asa e. Fotbalul e o chestie destul de simpla. Pacat ca oamenii cu pretentii nu prea inteleg lucrurile simple...

  2. Anonim spunea...

    Dacă e să-ţi găseşti timp prin program ca să urmăreşti un documentar despre "fenomenele din tribune", te invit să urmăreşti: http://youtube.com/watch?v=42plidAWbhM

    Următoarele părţi le găseşti în profilul celui care a postat filmuleţul. Oricum, e avantajos ca oamenii să se defuleze pe stadioane şi în jurul lor decât altfel, nu-i aşa? :)

Google