joi, 21 iunie 2007

Bărbatul si femeia (manual de utilizare)

Ce iaste misoginismu' dupe dictionariu? Misognismu' iaste ura/dispretul/sictirul barbatului pentru toate femeile in vrac si pentru fiecare femeie in parte. De exemplu... unde gasim niste exemple? De exemplu homosexualul, care prefera sa se iubeasca cu un alt homosexual, in ciuda heterosexualelor dragute. Daca epoca noastra ar fi coerenta, li s-ar pune in vedere homosexualilor natura profund misogina a optiunilor lor erotice, limitandu-se toleranta acestei perversiuni la lesbiene, care in primul rand nu sunt misogine si apoi ele au pata pusa doar pe barbati, fapt care dupa cum se stie nu conteaza...

Un alt exemplu simpatic este calugarul, care si el prefera sa nu se lungeasca prea mult cu femeile, de frica sa nu-l distraga de la rugaciune. Calugarul este misogin. Homosexualul este si el un misogin, conform paragrafului de mai sus. Daca "misoginul" ar avea acoperire ontica, atunci calugarul ar avea ceva in comun cu homosexualul. Nu stiu voi cum va simtiti, dar la mine se zburleste gandul...

In realitate, monstruozitatea la care am ajuns se explica prin punctul de plecare absurd de la care am pornit: acela ca "misoginismul" ar exista. El insa nu exista, e morganatic, spectral, un soi de iluzie colectiva benevol impartasita. "Misoginismul" nu exista, nu mai mult ca "terorismul", "democratia", "progresul", "civilizatia", "conflictul dintre generatii", "refularea" si alte asemenea aberatii de ultima ora. Si toate acestea sunt usor de verificat. Musulmanii spun ca ceea ce nu exista in Coran, nu exista nici in realitatea. Altfel spus, toata ontologia este concentrata in cele vreo 6000 de versete coranice. Acelasi lucru poate fi spus despre orice text sacru. Si pot baga mana in foc ca nimic care sa poata trece drept "misoginism" nu exista nici in Vede, nici in Biblie, nici in Coran. In nici un text shruti.

Ce exista totusi in textele sacre? Fundamental, se admite faptul ca femeia si barbatul sunt diferiti. Aproape doua subspecii diferite, ar fi declarat Darwin daca apuca sa defineasca pseudo-conceptul de specie. In "Legile lui Manu" ritualurile de initiere sunt rezervate exclusiv barbatilor. Despre femeie se spune ca e suficient sa-si slujeasca barbatul, acesta servindu-i de transmitator al influentei spirituale. Misoginism? Daca ar fi asa, de ce tot "Legile..." spun ca un tata valoreaza cat o suta de invatatori, iar o mama cat o mie? Probabil ca pur si simplu femeia poate prelua ceea ce barbatul nici nu se chinuie sa dea... Tot "Legile..." spun raspicat ca o familie in care femeile traiesc in tristete se stinge. Versetul 56 din capitolul II: "Peste tot unde femeile sunt onorate, Divinitatile sunt satisfacute. Dar acolo unde ele nu sunt onorate, toate actele pioase sunt sterile." Dumnezeu nu deschide urechea spre rugile brahmanului care se poarta urat cu femeia sa...

In Islam, Profetul a stabilit ca "acela dintre oameni va fi mai bun musulman care se va purta mai bine cu sotia lui". Esti bineplacut lui Dumnezeu daca te porti frumos cu femeia ta... Acelasi respect urias pentru femeia-mama: intrebat cine conteaza cel mai mult in familie, Muhammad a raspuns de trei ori "mama" si abia a patra oara "tata". Pare ca femeia este valorizata doar in masura in care da nastere pruncilor, dar trebuie stiut ca barbatul care nu avea familie nu avea cuvant in adunare, nefiind considerat responsabil. Pruncii apartin ambilor parinti... Unde este misoginismul?

In crestinism, Apostolul Pavel a recomandat femeilor supunere fata de barbati, iar barbatilor sa-si iubeasca femeia asa cum Hristos si-a iubit Biserica. El insusi nu s-a ferit sa spuna ca abstinenta este preferabila casatoriei, dar casatoria era o solutie acceptabila pentru cei care nu puteau rezista asaltului simturilor. Era oare Apostolul Pavel misogin? (zic si eu asa, pentru efect retoric, meciul zic ca e gata castigat, dar ma mai fandosesc putin inainte de a incheia textul). Hristos a murit pentru Biserica. Orice barbat trebuie sa poata face oricand asta pentru femeia lui..

Si niste chestii care indeobste nu se zic, dar pe care eu n-am sa le ascund. De exemplu in Hinduism este stabilit ca se pot da de pomana: vacile, mancarea si fetele. Versetul 213-214, din aceleasi "Legi...": "Este in natura sexului feminin sa caute in lumea noastra sa-i corupa pe barbati, si din aceasta cauza inteleptul nu se abandoneaza niciodata seductiilor femeilor. Intr-adevar, o femeie poate in aceasta lume sa-l indeparteze de la calea dreapta nu doar pe nebun, ci si pe barbatul cu experienta, si sa-l supuna jugului dragostei si al pasiunii." Femeia demon e o potentialitate care insoteste cea a femeii-inger. Nu exista plus fara minus, ciocolata fara calorii... Trebuie sa fii modern, adica sa-ti asumi o forma de tembelism bine studiat, ca sa faci din femeia anorexica (virtual sterila) si cu sani proeminenti (potentialitate a fecunditatii) un ideal estetic... Modernitatea e pariul ca se poate si cu faina in pod, si cu buzele unse.

In Coran, un verset spune ca barbatul poate trage o scatoalca femeii sale: "Barbatii sunt mai presus decat femeile, fiindca Dumnezeu le-a dat intaietate asupra lor si fiindca ei cheltuiesc din averi pentru ele. Femeile cinstite sunt pioase, pastrand in taina ceea ce Dumnezeu pastreaza. Dojeniti-le pe cele de a caror neascultare va este teama! Parasiti-le in asternuturi! Loviti-le! Nu le cautati insa galceava, daca va dau apoi ascultare. Dumnezeu este Inalt, Mare." (Surat an-Nisa, 34). Pentru cei care insa sunt atenti, procedura este: explicatii privind comportamentul corect; in caz de esec se trece la embargoul sexual; abia in cele din urma corectia fizica. Mai apoi ramane solutia divortului. Paradigma civilizationala traditionala se executa, nu se negociaza.

Pildele lui Solomon au si ele cateva versete referitoare la femei: "certurile unei femei [sunt] un jgheab care curge intruna" (19, 13); "Mai degraba sa locuiesti intr-un colt pe acoperis, decat cu o femeie certareata intr-o casa mare" (21, 9); "Caci femeia desfranata este o groapa adanca si cea straina un put stramt." (23, 27).

Recapituland, Hinduismul avertizeaza despre un anume potential negativ venind dinspre femeie. Islamul reglementeaza violenta conjugala, iar versetul citat trebuie pus in conexiune cu celelalte din prima parte a acestui text, conform principiului care stabileste ca textele unei religii sunt intr-o continuitate de tip organic. Nu in ultima instanta, un hadith spune ca "Acela este mai mare razboinic care stie sa-si stapaneasca mai bine mania." In Iudaism, femeia inteleapta este un "dar al lui Dumnezeu", rivalizand asadar cu miracolul.

O anume rezerva fata de femeie exista in toate societatile traditionale. Adulata ca mama si ca sotie model, ea nu are voie sa se amestece cu lumea barbatilor. In Iudaism, stralucitorul Moise Maimonide refuza orice acces al femeilor la studiile metafizice, si justifica aspectul antropomorf al scrierilor sacre prin aceea ca numai asa pot avea acces la ele copiii, barbatii limitati intelectual si femeile. In Islam, desi o femeie are absolut acelasi drept sa conduca rugaciunea comuna ca si un barbat, totusi sub nici o forma acest lucru nu are loc (exceptie o rugaciune la care participa doar femei). In Crestinism, sacerdotiul este strict masculin, si asta dintr-o vreme in care vestalele inca oficiau in temple. In Confucianism, femeii ii este dedicat interiorul casei, in vreme ce barbatului exteriorul, si aceasta separare este una din conditiile fericirii. Ce legatura ar avea acestea cu "misoginismul"? Niciuna. Pur si simplu sunt oglinzile in care se reflecta o realitate ontologica fundamentala: diferenta dintre femei si barbati. Rog barbatii care nu sunt de acord cu mine sa-si faca programare la ginecolog. Pe femei le provoc la o zi de coasa sub soarele din Moldova (45-48 de grade Celsius, in absenta insasi a ideii de umbra). Daca nu se poate, inseamna ca pur si simplu nu se poate...

Damblaua modernitatii este de a paria pe egalitatea si intersanjabilitatea barbatului cu femeia. Desigur, in conditiile in care femeie este "mai" tandra, "mai" sufletista, "mai" responsabila. O egalitate in care femeia este superioara. Sa nu fim socati, daca admitem ca avem de-a face cu o nebunie, culoarea ei nu mai conteaza. Si da, femeia este "mai", s-a vazut la Abu Ghraib, unde gingasia soldatilor americani de sex feminin s-a dat in asa masura in stamba, incat o oafa lesbiana de mare angajament a inceput sa se indoiasca de idealul lumii ideale fara barbati. Dar si-a revenit repede, semn ca momentul a fost depasit cu succes.

1 comentarii :

  1. AMZ spunea...

    it doesn't matter what the theory says, but the facts.

Google