miercuri, 26 septembrie 2007

Sura Vacii

Michel Houellebecq, scriitorul care a izbutit să reducă literatura la posibilitatea unei insule, se ofuschează într-un număr din Lire apărut în 2001: “Religia cea mai cretină este totuşi islamul. Când citeşti Coranul eşti terminat, pur şi simplu terminat.” Apoi continuă particularizând elementar: “Cu Biblia e însă altceva, evreii cel puţin au un talent literar dat naibii.”

Sura Vacii (Al-Baqara) – lentă ruminaţie de versete sacre... “Noi credem în Dumnezeu, în ceea ce a pogorât asupra noastră, în ceea ce a pogorât asupra lui Abraham, Ismail, Isaac, Iacob, asupra triburilor, în ceea ce i-a fost dat lui Moise, lui Iisus, profeţilor, de la Domnul lor. Noi nu facem deosebire între ei, căci noi Lui îi suntem supuşi.” (Al-Imran, 84). A doua sură după Al-Fatiha (Deschizătoarea) leagă Coranul de profeţii biblici şi de cei necunoscuţi, mestecând molcom cele ce vin din negura timpului.

Nimic poetic, nimic frumos. Doar respiraţia caldă a unei ierbivore care-nvârteşte şiragul îmbucăturilor, asemenea unui derviş ce cheamă Numele lui Dumnezeu. Undeva, în ugerele de sub pântece, se adună şuvoiul laptelui.

5 comentarii :

  1. P. spunea...

    ... de unde tragem concluzia ca religiile pot fi clasificate dupa indicele de cretinism (CQ) si de potential poetic (PPQ). Postmodernismul asta...

  2. Anonim spunea...

    Nu sunt de acord ca evreii au dat dovada de un mare talent literar cand au compus Vechiul Testament. Legendele Olimpului kickz ass

  3. radu spunea...

    Houellebecq ăsta bănuiesc că a tras asemenea concluzii după ce a citit Coranul în original şi după ce a întreprins un studiu foarte temeinic ca să se lămurească ce şi cum e cu toate religiile. Munca lui sisifică l-a adus pe cea mai înaltă culme a spiritualităţii, şi de acolo, evident, se pot compara Moise cu Mahomed, iudaismul cu islamul, aşa cum ai compara castraveţii şi roşiile din piaţă.

  4. Radu Iliescu spunea...

    Draga Toma,

    ramane sa ma lamuresc in privinta a ceea ce inseamna "talent literar" si apoi, fireste, voi proceda eu insumi la ierarhizari :-)

  5. Radu Iliescu spunea...

    Draga radu gonciar,

    Candva, Tahar Ben Jelloun, autor francez de origine marocana, s-a revoltat in legatura cu apucatura naroada a presei de a-i consulta pe scriitori in lucruri care ii depasesc cu prisosinta. De ca si cum simplul fapt de a fi capabil sa insirui cu ceva maiestrie doua fraze iti da dreptul automat de a te pronunta asupra chestiunilor grave ale lumii.

    Houellebecq asta e un scriitor.

Google