marți, 7 august 2007

Tărăboiul cu pensiile

„Penisionarii”

Pensionarii abia trăiesc... Aşa o fi. Dar cei care au şi pensii (adeseori mult mai mari decât salariul mediu pe economie) şi mai şi lucrează undeva ce biiiiiiiip fac? Tineri pensionari din jandarmerie, poliţie, servicii de informaţii etc., de la 45-50 de ani, îşi iau şi servicii – şi nu mă refer la bugetari pârliţi, ci la consultanţi, şefi, colaboratori, profesori asociaţi et al.

Să fie clar, nu am nici o problemă cu nenorociţii (la propriu) cu pensii mici după câteva zeci de ani de muncă, oameni bătrâni şi/sau bolnavi, cărora măririle actuale de pensie le vor părea o mană cerească. Ar trebui să existe o pensie minimă, dar şi una maximă (din sistemul de stat, fireşte), căci este cel puţin imoral ca unii foşti colonei şi generali de securitate sau miliţie ce au bătut şi schingiuit oponenţii statului unic să aibă pensii cât salariile unor directori de bancă (mai mică...). Şi nu i-am uitat nici pe gaşca de chestori (i.e. generali) de poliţie şi din „servicii” care au şters-o la pensie în 2005 spre a evita scandaluri, anchete, acuzaţii etc. Drăguţ trebuie să fie să furi ani sau zeci de ani şi când ţi se înfundă să ieşi la pensie cu vreo mie de dolari sau chiar euro (aviz amatorilor – nu vă faceţi profi, faceţi-vă securişti!) şi să te bucuri în linişte de avere şi de pensie.

Din câte ştiu eu, pensia este un ajutor acordat celor ce nu mai sunt în stare să se întreţină prin munca proprie – atunci ce facem cu hârciogii cu pensie şi serviciu? Ar trebui suspendată pensia sau măcar redusă, că eu n-am chef să plătesc încă 30 de ani contribuţii sociale sau cum s-or fi chemând ele pentru o mulţime de ahtiaţi după bani. Aşadar, nu banii nu-s destui, ci legislaţia e bezmetică! E necesar ca autorităţile să se aplece şi asupra acestui subiect, căci nu cred să existe domeniu în care să nu te izbeşti de „tinerii pensionari”, care „papă” şi de la o ţâţă şi de la alta. Păi se poate, dom-le?

Se poate, doar în campania electorală: asta e dovada clară – dacă mai avea cineva cu peste 2 neuroni nevoie – că toţi puliticienii şi toate partidele sunt la fel când vine vorba de ciolan!

Google