vineri, 3 august 2007

Despre divorţ

Modernii divorţează uşor pentru că nu-şi iubesc cu adevărat copiii. De fapt, se iubesc pe sine mai mult decât îşi iubesc urmaşii. Nefericirea în căsnicie a existat întotdeauna, mai mult sau mai puţin. Dar nefericitul dinainte consimţea să-şi dea viaţa, să şi-o piardă pentru a nu-şi tulbura pruncul prin absenţa unui model. A consimţi la nefericirea proprie este probabil unul dintre cele mai mari sacrificii cu putinţă, dar e nu mai puţin a-ţi pierde viaţa pentru a ţi-o câştiga, cum spune Biblia. Dreptul la fericire, căutarea zănatică la care s-a ajuns azi, e cu preţul nefericirii urmaşilor, şi prin asta a întregii lumi. Pentru că pruncul crescut fără mamă, sau fără tată, are numai jumătate din arhetip, şi e constrâns la inventarea jumătăţii lipsă, care nu e facilă. Despre mama sau despre tata poţi citi, îi poţi şi vedea pe stradă, la petreceri, în familiile altora, dar nimic nu se compară cu părinţii adevăraţi, care te trăiesc şi pe care îi trăieşti.

Din punctul acesta de vedere, al dăruirii de sine şi al sacrificiului, problema „ce oferi copilului tău?” nu se dezleagă în termeni de casă, maşină, obiecte, bani, excursii. Copilului tău trebuie să fii pregătit să i te oferi tu însuţi, oricum pe tine te va copia, şi în asta te va moşteni înainte de toate (şi mai la urmă!). Şi tot copilul este un motiv suficient (deja!), să cauţi împărăţia lui Dumnezeu, pentru că pruncul pe care l-ai facut e aşchia ta…

2 comentarii :

  1. machiavellian spunea...

    E, mai nou lipsa unui tata se suplineste cu o mama in plus. Sau mama o transformi in doi tati. Dada si papa, progenitor 1 si progenitor 2.

  2. Anonim spunea...

    Nu sunt deloc de acord.
    1. "căutarea zănatică la care s-a ajuns azi" - o cautare a existat intodeauna. Astazi e doar recunoscuta si legalizata.
    2. Faptul ca "te sacrifici" pentru copil, nu-i va arata decat ce frumos e un cuplu care nu se intelege. Cat de departe mergi cu sacrificiul? Pana la a juca teatru in fata copilului cat de fericit atunci cand nu te mai poti intelege?
    3. Un arhetip e drept, il cauti in primul rand in familie, dar daca acel model s-a schimbat in timp si a ajuns un betiv, un neadaptat social?
    4. Mergand pe ideea sacrificiului personal, nu vom avea decat o societate de sacrificati, care nu-si vor trai niciodata viata lor.
    5. Concluzia ta este complet gresita si absurda (rationamentul este mai degraba un sofism):
    a) daca eu ma sacrific pentru copil, nu e o certitudine ca el va fi fericit.
    b) educatia unui copil dureaza circa 15 ani - ce faci apoi?
    c) a divorta nu inseamna neaparat ati parasi copilul.
    6. Intreaga educatie a copilului depinde in primul si primul rand de calitatea parintilor si modul cum ei comunica si se inteleg.
    a) daca nu exista calitate in parinti, fie copilul nu va fi educat fie va lua exemple din afara familiei.
    b) Daca parintii stiu sa comunice si se inteleg, chiar daca se despart stiu sa explice copilului si sa-i umple amandoi timpul in mod corespunzator, existand mari sanse ca acesta sa fie bine educat, la fel cum se poate rata din alt motiv, si anume substratul lui genetic si psihologic ... care n-a putut fi controlat de parinti.

Google