marți, 27 noiembrie 2007

No, biiñe! (încercare de sinteză politică)

N-avea rost să scriu “analiză” pentru că, propriu-zis, nici nu poate fi vorba de aşa ceva. De fapt, ceea ce contează cel mai mult într-o “analiză politică” este exact sinteza, fulguraţia care stă la baza textului şi pe care, din pur convenţionalism, “analiştii” ne-o zic pe undeva pe la final. Eu n-o să ma încarc cu asemenea farafastâcuri, şi-am să zic ciobăneşte ceea ce oricum e evident pentru toţi cei care nu regretă stupid că n-a ieşit pasenţa cu uninominalu’, şi anume că românul s-a lehămetit de clica de la Putere.

În 1990, de Duminica Orbului, a fost coadă la vot. Era pe bune. În 1992 şi 1996 am fost ciopor să-l votăm, care pe Constantinescu, care pe Iliescu. Era o miză, naţiunea se încleştase cu mâna pe ştampilă. Prin 2000 (parcă) Iliescu a păpat voturile celor care se îngrozeau de ideea că Vadim ar putea deveni preşedinte. A fost alegerea celui mai mic rău, votul înţeleptului. După care registrul a virat brusc în parodie. Bombonel sau Marinarul? Doi tipi cu dosare penale, unul pentru termopane, altul pentru vânzarea flotei. Hazul s-a dus. Vai, unde sunt votările frenetice de anţărţ?

Ideea uninominalului s-a dorit o injecţie de seriozitate din partea Puterii. Băi, populime, îi veţi controla pe zgubiliticii ăştia de senatori care dorm în fotolii, că doar voi îţi plătiţi. O sămânţă de adevăr există în toată chestia asta: da, noi îi plătim pe ei să negocieze ca Tândală cu Uniunea Europeană norme şi legi care să mutileze tradiţiile Satului Românesc. Noi i-am plătit ca ei să facă legi prin care ciobanii sibieni să-şi vândă brânza în sat, iar românul să umble cu bazooka după porc prin ogradă! Cât despre control, asta e o gogoneaţă pentru care trebuie multă carte proastă la bază ca s-o şi crezi.

Uninominalul e în fond o gogoaşă rumenită dar goală pe dinăuntru. Şi asta pentru că numele aleşilor va fi propagat ca şi până acum, prin mass-media. Iar cine controlează mass-media, ca şi până acum, va controla şi opţiunile electoratului. Nu cred că mai are sens să spun că mass-media NU este controlată de popor, ci de o mână de oameni care au astfel posibilitatea să decidă opţiunile românului.

Uninominalul mult visat e doar o altă formă prin care NU funcţionează democraţia. În SUA, el nu a putut împiedica începerea războiului din Afganistan sub pretextul căutării unui singur om, şi al celui din Iraq sub pretextul căutării unor arme care nu au mai fost niciodată găsite. El nu poate nici acum opri războiul, în condiţiile în care mai mult de jumătate dintre membrii Congresului sunt formal împotriva lui. Legi care dau puteri cvasi-discreţionare asupra cetăţeanului (Patriot Act) n-au putut fi împiedicate de votul uninominal. Şi atunci, de ce să ne gândim la artificiul ăsta ca la o acadea de lins? Este cineva tembel?

Cât despre europarlamentare, mă tem că există deja norme care fac în mintea multor români conexiunea dintre Uniunea Europeană şi planul ceauşist de distrugere a Satului Românesc. Una dintre ele o cunosc în mod nemijlocit: începând cu 1 ianuarie 2008, ţăranii nu vor mai avea voie să crească pe lângă casă mai mult de 10 găini şi un porc. Dacă ai 20 şi 2 purcei, rişti să te vezi cu animalele confiscate. Desigur, cine doreşte mai mult, trebuie să-şi deschidă fermă în afara localităţii. Deci ţaţa Frosa, care creşte liniştită 50 de păsări şi doi purcei (unul pentru Crăciun şi altul pentru Paşte), ori îşi schimbă complet strategia de producţie, ori de la 1 ianuarie 2008 e infractoare. Desigur, faptul că are pensie de 10 lei după o viaţă de lucrat la colectiv şi îşi duce zilele de pe urma ouătoarelor şi a grohanilor nu contează pentru Uniunea Europeană. Problema nu se pune strict în termeni de găini şi de porci, ci în manevrarea unei pârghii care să impună cu forţa schimbări masive şi ireversibile de mentalitate. Arma aleasă este cea a înfometării. Cineva, undeva, a decis să înlocuiască satele cu ferme de mass production, terminând concomitent cu agricultura ecologică românească (da ştiu, sapa e urâta, dar e perfect ecologică).

Mai trebuie să explic de ce ţaţa Frosa a preferat să stea pe sobă în ziua de alegeri, rostindu-şi lehametea cum numai în Ardeal se poate: No, bine, măi! lungind niţel i-ul din bine şi înmuind apăsat spanioleşte n-ul...

8 comentarii :

  1. Anonim spunea...

    cam ai dreptate... cu america si uninominalul mai ales...diferenta dintre electorii romani si aia americani este ca aia americani cred sincer si voios in ce li se spune

  2. Ştefan Muşat spunea...

    O să o doară fics în cot pe ţaţa Frosa de reglementările UE. Ea a trăit de când se ştie cu 50 de găini şi 2 porci şi aşa va trăi până când se duce pe cealaltă lume. Cine vine să o verfice pe ea? Gulerele scrobite de la Bruxelles? Să fim serioşi. Corpurile de control vor fi la fel de uşor de mituit ca şi până acum. Sau cel puţin în acest caz sper din toată inima să fie aşa.

  3. Anonim spunea...

    Cu uninominalu s-a pomovat ideea ca parlamentarul o sa poata fi tras de guler de catre alegatorii din circumscriptie...acum ca tragi parlamentarul de guler, sau partidul, e aproape acelasi lucru... aproape...

    Referitor la toate porcariile date de UE, nu mai e mult pana la ziua cand nu vom mai avea nimic si mancarea va fi rationalizata...

    Unde e libertatea cand ti se impune cat sa consumi?

    Acum ca se vor pune-n aplicare normele sau nu... ramane de vazut...

  4. ama spunea...

    Radu foarte bine punctat. M-a amuzat mai ales retrospectiva romanului care vine la vot doar in disperare de cauza :)

    In ceea ce priveste implementarea normelor UE, nici eu nu cred ca ele vor deregla (jn curand) viata traditionala a satului romanesc.

    Cred ca romanul si-a dovedit adeseori viclenia - la fel cum bunicul a inventat o mica incapere izolata fonic sa asculte in pace Europa Libera, la fel si acum (in cazul extrem in care autoritatile romane se vor pastra deasupra mituirii - lucru care sincer mi se pare imposibil), bunicul va inventa o metoda sa pituleze gainile si grasunii aflati in plus in gospodarie.

  5. Anonim spunea...

    Noi il mai transliteram si "binie", la fel cum il pronunta iesenii. ;)

  6. Radu Iliescu spunea...

    Draga tapirule,

    am citit posturile tale despre America, si in mod cert nu te imbeti cu iluzii in ceea ce-i priveste pe americani. Iti impartasesc opiniile, poate nu in aceiasi termeni, dar tot acolo suntem...

    In privinta romanilor, spre deosebire de voiosii americani, aparent nu pot fi prostiti indefinit. Vine o vreme cand poporul asta caruia nu i s-au taiat de tot radacinile metafizice, intoarce spatele a plictiseala si-a sictir molcom. Mda...

  7. Anonim spunea...

    urmeaza si partea a doua, time permitting. manoland e de prea putin timp in america si este inca sub vraja americana (el sarbatoreste Thanksgiving inca.
    In Romania mi-e teama insa ca romanii, chiar daca nu pot si prostiti la nesfarsit, nu pot fi.. cum zic americanii? (pun intended)...empowered..Adicatelea, indiferent de ce ar face politicianul, nu romanul nu prea are ce face pentru ca pur si simplu parghiile pe are le are (teoretic) sunt de cauciuc si nu de fier.

  8. 3Minator spunea...

    Poate ca asa e, poate ca nu; insa nu doar uninominalul e singura problema si nici reglementarile mUE. Ca de obicei, bajetzii vor sa facem noi ce n-au facut ei. Mai catolici decat Papa, era o vorba...

Google